با یاد و نام خدا
سوالات علوم - درس هشتم - جان داران ساده ( صفحه ی 83- 74 )
=======================
یخش دوم سوالات مربوط به درس باکتری ها: صفحه ی 78 تا 80 :
1- باکتری ها در کجا زندگی می کنند؟ باکتری ها در آب، هوا، خاک، ذرات گردوغبار، برخی روی پوست و حتی درون بخشهای مختلف بدن انسان زندگی می کنند.
2- اندازه باکتری ها چقدر است؟ باکتری ها بسیار کوچک هستند به طوری که 250 هزار باکتری در محلی به اندازه ی یک نقطه از نوشته ی کتاب درسی جا می گیرند.
3- باکتری ها از نظر شکل چند دسته هستند؟ سه دسته - میله ای، خمیده و کروی شکل.
4- آیا باکتری ها مفید هستند یا مضر؟ برخی باکتری ها مفید و برخی مضر هستند.
5- چه عاملی سبب تجزیه ی خاک و درست شدن کود می شود؟ باکتری ها.
6- فواید باکتری ها را بنویسید؟ درست کردن کود، تبدیل میوه ای مانند انگور به سرکه، تبدیل شیر به ماست.
7- زیان باکتری ها را بنویسید؟ انواعی از باکتری ها هستند که انسان، گیاهان و جانوران را بیمار می کنند و یا سبب فاسد شدن غذاها می شوند.
8- باکتری ها چگونه بدن جانداران مرده در خاک را تجزیه می کنند؟ باکتری های موجود درخاک، بدن جانداران مرده در خاک را ریزریز می کنند. گیاهان هم این مواد موجود در خاک را به مصرف می رسانند.
9- اگر باکتری های تجزیه کننده وجود نداشتند، چه می شد؟ موجودات زنده ای که می مردند تجزیه نمی شدند و مشکلات زیادی را به وجود می آوردند. مواد لازم به خاک برگردانده نمی شد.
10- باکتریها چگونه تولید مثل می کنند؟ باکتری ها مانند سلول ها با تقسیم شدن ( دو نیم شدن ) تولید مثل می کنند.
11- باکتریها چگونه تقسیم می شوند؟ وقتی یک باکتری به اندازه ی کافی رشد کرد، از وسط دو نیمه شده و هر نیمه به یک باکتری کامل تبدیل می گردد. هرکدام از این دوباکتری پس از اینکه به اندازه ی کافی رشد کردند از وسط به دو نیمه می شوند و این کار به همین شکل ادامه می یابد.
12- چه عواملی سرعت تولید مثل باکتری ها را کم و زیاد می کند؟ غذا، دما، نور، مکان زندگی باکتری ورطوبت محیط.
13- یک باکتری چگونه تقسیم می شود؟ در مرحله ی اول به دو باکتری، مرحله ی دوم چهارباکتری، مرحله ی سوم هشت باکتری، مرحله ی چهارم شانزده باکتری و ...... .
14- ماست را چگونه درست می کنند؟ شیر را می جوشانند، سپس اجازه می دهند تا خنک شده و دمای آن به حدود 40 درجه ی سانتیگراد برسد. بعدازآن کمی شیر را خوب هم زده و به شیر اضاف کرده و شیر را خوب به هم می زنند. یپی آن را داخل پارچه ای پیچیده و درجای گرمی قرار می دهیم. حدود هشت ساعت طول می کشد تا شیر به ماست تبدیل شود. در این مدت ظرفی که شیر را در آن ریخته ایم نباید تکان بخورد.
15- باکتری ها همیشه در هوا وجود دارند. چرا گاهی اوقات سبب تجزیه ی مواد می شوند؟ زیرا ما شرایط را برای فعالیتهای آنها فراهم می کنیم.
16
*** آیا می دانید :
1- هرباکتری مدت در 20دقیقه تکثیر می شود.
2- باکتری ها تا زمانی که شرایط مناسب وجود داشته باشد، دایما تکثیر می شوند.
3- باکتریها گروهی از موجودات تک سلولی هستند که پوشش بیرونی نسبتا ضخیمی داشته و ساختار بدنی سادهای دارند.
4- باید غذاها را در جای خنک نگهداری کنیم و روی آنها را بپوشانیم تا باکتری ها وارد آنها نشده و فاسد نشوند.
توجه : تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما درس را هم به دقت بخوانید.